Dišavnice

Ni vsa tista bazilika in peteršilj na poličkah le za okras. Pa tudi tiste majhne rdeče paprike, ki jih imajo rade naše babice, niso le okrasne. Vse to si z načrtovanjem lahko sami zasadite in imate vedno pri roki začimbe, ki pa bodo poleg uporabnosti imele tudi vizualno prijeten učinek na vaš urejen dom.

Dišeča uporabna zelišča, ki se jih je včasih dalo najti le v zeliščnih vrtovih, se dandanes pogosto znajdejo čisto blizu kuhinje – v lončku ali koritu na okenski polici ter v skledi in viseči košari na balkonu in terasi. Dišavnice in zelišča so v razcvetu, lahko rečemo, da so izjemno modne rastline.

Najbolj priljubljene in najbolj preizkušene so: drobnjak, peteršilj, bazilika, dobra misel, timijan, meta, melisa, šetraj, rožmarin, žajbelj, pehtran, kumina, koriander, komarček, luštrek, lovor in sivka. Še več veselja imamo s svojim vrtom v lončkih, če se podamo v neznano in preizkusimo svoje vrtnarske sposobnosti z gojenjem tistih rastlin, ki redko najdejo prostor na balkonu ali okenskih policah. To so pravi kolmež, ingver, planinski drobnjak, čemaž, gozdni koren, hren, arnika, pelin, vrtni klinček, rukvica, mirta, ginseng, kadulja in še bi lahko naštevali.