Ciklama

4,00

Ciklama je zelo priljubljena cvetoča gomoljnica, ki cveti tudi pozimi. S svojimi lepimi cvetovi in listjem srčastih oblik poživi vsak notranji prostor, jeseni pa je lahko tudi del barvitih zasaditev v posodah. Cvetovi so po sortah različno veliki in oblikovani, najpogosteje pa so v rdeči, rožnati in beli barvi. Najdemo pa tudi take, kjer se barve prelivajo, največkrat od temnejših do svetlejših barv. Ciklama je muhasta rastlina, zato jo marsikdaj hitro po nakupu zavržemo, saj hitro odcveti listi pa ji porumenijo in propadejo. Zakaj se vam to zgodi?

Ni na zalogi

Ciklama je zelo priljubljena cvetoča gomoljnica, ki cveti tudi pozimi. S svojimi lepimi cvetovi in listjem srčastih oblik poživi vsak notranji prostor, jeseni pa je lahko tudi del barvitih zasaditev v posodah. Cvetovi so po sortah različno veliki in oblikovani, najpogosteje pa so v rdeči, rožnati in beli barvi. Najdemo pa tudi take, kjer se barve prelivajo, največkrat od temnejših do svetlejših barv. Ciklama je muhasta rastlina, zato jo marsikdaj hitro po nakupu zavržemo, saj hitro odcveti listi pa ji porumenijo in propadejo. Zakaj se vam to zgodi? Ciklama ima rada bolj hladna, polsenčna mesta saj direktno sonce povzroča ožige na listih. Najraje ima temperaturo med 10 in 18 stopinjami. Zalivamo jo v podstavek ali pa lonček postavimo v vodo, kjer jo pustimo cca. 30 minut, pri tem pazimo, da ne zmočimo gomolja, saj lahko tako hitro zgnije. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove, tako da odstranimo celoten pecelj.

Ciklame so rastline, katerih predniki izvirajo iz hribovitih predelov Sredozemlja. Tam najbolje uspevajo v suhih razmerah. Vzgojene sorte sobne ciklame pa potrebujejo povsem drugačno nego kot njihovi predniki. Cikláma ali kokorik (znanstveno ime Cyclamen) je rod 20 vrst kritosemenk. Tradcionalno so jih uvrščali v družino Primulaceae (jegličevke), v zadnjih letih pa v družino Myrsinaceae (mirsinovke).

Zalivanje

Pri sobni ciklami moramo največ pozornosti posvetiti zalivanju. To mora biti redno, prst se ne sme povsem presušiti. Vendar pri zalivanju ne smemo zmočiti ne listov in ne gomolja, ki je v lončku tik pod rozeto rastline, iz katere rastejo listi in odganjajo novi cvetni popki. Če se tega ne držimo, začne gniti. Vodo v tankem curku zato zlivamo za rob lončka, še raje pa v podstavek, iz katerega po petnajstih minutah »nepopito« vodo odlijemo. Ciklami, ki stoji v vodi, namreč začnejo gniti korenine in propade. Zalivamo z mehko vodo, ogreto na sobno temperaturo.

Gomoljnica je posajena v lonček s premerom 12 cm.

OPOMBA

Fotografije prikazujejo primer rastline, sadike, drevesa,.. in ne dejanske rastline, ki jo naročite. Vsaka rastlina je unikatna, zato so lahko med prikazano sliko in naročeno rastlino možne manjše variacije (velikost, število cvetov, vej,..).

Teža 1 kg
Dimenzije 30 cm