Žajbelj

3,20

Žajbelj je trajni grmiček, ki zraste do 70 cm visoko in ima močne korenine iz katerih poganjajo stebla, ki so v spodnjem delu olesenela. Listi so podolgovati ali jajčasto zaobljeni, na spodnji strani pa izstopa mreža listnih žil. Cvetovi so vijoličasto modri.

Ni na zalogi

Žajbelj je trajni grmiček, ki zraste do 70 cm visoko in ima močne korenine iz katerih poganjajo stebla, ki so v spodnjem delu olesenela. Listi so podolgovati ali jajčasto zaobljeni, na spodnji strani pa izstopa mreža listnih žil. Cvetovi so vijoličasto modri. Žajbelj ima rad sončna rastišča. Aromatične liste uporabljamo za kuhanje čaja, ki blaži kašelj in prehlade, pa tudi za mesne jedi.

Žajbelj vsebuje kar precej vitamina K. Čajna žlička zdrobljenega posušenega žajblja naj bi pokrila kar 10 odstotkov naših dnevnih potreb po tem vitaminu, ki je pomemben za dobro kri ter zdrave kosti.

To zelišče ima še malo magnezija, cinka in bakra ter vitaminov A, C in E. Toda predvsem z njim poleg vitamina K zaužijemo kar nekaj antioksidantov – rutin, elagično kislino, rozmarinično kislino, klorogensko kislino, kofeinsko kislino … Vse to so snovi, ki nam koristijo na najrazličnejše načine. Seveda pa to ne pomeni, da bi morali pri uživanju žajblja pretiravati. Kot pri vsaki zdravi stvari velja – tudi dobrega je lahko preveč. Nikoli ne smemo z ničimer pretiravati.

OPOMBA

Fotografije prikazujejo primer rastline, sadike, drevesa,.. in ne dejanske rastline, ki jo naročite. Vsaka rastlina je unikatna, zato so lahko med prikazano sliko in naročeno rastlino možne manjše variacije (velikost, število cvetov, vej,..).

 

 

Dimenzije 40 cm

Morda vam bo prav tako všeč…