Novo

Drobnjak

3,20

Drobnjak je trajen grmiček, visok do 30 centimetrov, s številnimi pokončnimi cevastimi, votlimi, temno zelenimi listi, ki poženejo iz malih in nežnih podzemnih čebulic. Njegovi cvetovi so lepe svetlo vijolične barve. Spada v družino lilijevk in je najmanjši predstavnik roda čebulnic. Drobnjak je bogat z vitaminoma C B2, kalcijem, natrijem, fosforjem in železom. Znižuje krvni pritisk ter apetit. V prehrani se pogosto uporablja kot nadomestek čebule ali česna, vsekakor pa je drobnjak dobrodošla popestritev jedilnika, Najbolje uspeva v zmerno toplih predelih.

Drobnjak je trajen grmiček, visok do 30 centimetrov, s številnimi pokončnimi cevastimi, votlimi, temno zelenimi listi, ki poženejo iz malih in nežnih podzemnih čebulic. Njegovi cvetovi so lepe svetlo vijolične barve. Spada v družino lilijevk in je najmanjši predstavnik roda čebulnic. Drobnjak je bogat z vitaminoma C B2, kalcijem, natrijem, fosforjem in železom. Znižuje krvni pritisk ter apetit. V prehrani se pogosto uporablja kot nadomestek čebule ali česna, vsekakor pa je drobnjak dobrodošla popestritev jedilnika, Pridelek drobnjaka trgamo ali režemo, ko ima dobro razvite liste, ki so veliki vsaj 15 cm. Pospravljamo ga večkrat, saj se dobro obrašča. Drobnjak shranjujemo kratek čas v hladilniku, lahko ga tudi zamrznemo in sušimo. Najboljši je seveda svež nabran direktno z grede. Jeseni ga lahko presadite tudi v lonec in pozimi gojite na okenskih policah. Najbolje uspeva v zmerno toplih predelih.

Ime drobnjaka je sestavljeno iz grške besede skhoinos (biček) in prason (por). Pogovorno mu v nekaterih narečjih v Sloveniji, predvsem na območju zahodne Štajerske in Zasavja, rečejo šnitlih, v Idriji pa denimo šnitlah.

Drobnjak pognojimo s približno enakim odmerkom dušika, fosforja in kalija. Pri gnojenju z mineralnimi gnojili ne pretiravamo z dušikom, saj ga drobnjak med vsemi glavnimi hranili potrebuje najmanj. V domačem vrtu za gnojenje v zgodnjem spomladanskem ali jesenskem času uporabimo domač kompost ali druga organska gnojila, vendar z gnojenjem ne pretiravamo.

OPOMBA

Fotografije prikazujejo primer rastline, sadike, drevesa,.. in ne dejanske rastline, ki jo naročite. Vsaka rastlina je unikatna, zato so lahko med prikazano sliko in naročeno rastlino možne manjše variacije (velikost, število cvetov, vej,..).

Morda vam bo prav tako všeč…