Novo

Pelin

3,20

Pelin je trajna rastlina, ki lahko zraste do 1 meter v višino. V Sloveniji je prisotna skoraj na vsakem vrtu in splošno razširjena. Ta rastlina je znana po svojem grenkem okusu, uporablja se v kuhinji in kot zdravilo. Pelin ima močan, grenak okus, ki se pogosto uporablja za aromatiziranje žganih pijač in hrane. V tujini je prisoten kot aroma v absintu in vermutu. Iz njega lahko pripravimo tudi čaj, ki ima številne zdravilne učinke.

Pelin je trajna rastlina, ki lahko zraste do 1 meter v višino. V Sloveniji je prisotna skoraj na vsakem vrtu in splošno razširjena. Ta rastlina je znana po svojem grenkem okusu, uporablja se v kuhinji in kot zdravilo. Rastlina ima močan, grenak okus, ki se pogosto uporablja za aromatiziranje žganih pijač in hrane. V tujini je prisoten kot aroma v absintu in vermutu. Iz njega lahko pripravimo tudi čaj, ki ima številne zdravilne učinke.

Pelin je nezahteven za vrsto tal, najbolj mu odgovarjajo revna in odcedna tla. Uspeva na soncu in v polsenci. Za oskrbo je nezahtevna rastlina, ki jo po želji obrezujemo. Pelin je rastlina, ki je že stoletja cenjena zaradi svoje uporabne vrednosti. V tradicionalni medicini so ga uporabljali za zdravljenje različnih bolezni, popestri tudi kulinariko, zeliščni in okrasni vrt. Pelin lahko sadimo na gredice, kot obrobek ob drevesih ali kot nizko živo mejo. S svojim vonjem odganja žuželke, med drugim tudi tekstilne molje. Pelin pomaga pri spodbujanju teka, pospešuje prebavo in lajša menstrualne težave. Blaži posledice pikov žuželk.

OPOMBA

Fotografije prikazujejo primer rastline, sadike, drevesa,.. in ne dejanske rastline, ki jo naročite. Vsaka rastlina je unikatna, zato so lahko med prikazano sliko in naročeno rastlino možne manjše variacije (velikost, število cvetov, vej,..).

Morda vam bo prav tako všeč…