Mikoriza

10,71

Mikoriza je skupek simbiotskih gliv. V tleh prerastejo do sedemkrat večji volumen zemlje kot korenine rastlin, kjer črpajo hranila in jih kot aminokisline, minerale in vodo dovajajo rastlinam preko korenin.

S L
Počisti
Šifra: Ni na voljo Kategoriji: , Oznaki: ,

Mikoriza je skupek simbiotskih gliv. V tleh prerastejo do sedemkrat večji volumen zemlje kot korenine rastlin, kjer črpajo hranila in jih kot aminokisline, minerale in vodo dovajajo rastlinam preko korenin. V zameno pa dobijo del ogljikovih hidratov ali sladkorjev, ki jih rastlina proizvede s fotosintezo. Simbiotske glive tako prodrejo v najmanjše pore tal, kamor korenine

Rastline ob uporabi mikorize hitreje rastejo in so bolj odporne na sušo, bolezni in škodljivce.

Mikoriza je sožitje med glivami in višjimi rastlinami. Glive pospešujejo razkroj organskih spojin v prsti v spojine, sprejemljive za višje rastline. Glive rastlinam dovajajo fosfor in dušik ter nekatere vitamine, v sušnem obdobju pa tudi vodo. Iz rastlin glive črpajo organske spojine, predvsem sladkorje, ki jih potrebujejo za svoj razvoj. Mikoriza je nujna za pravilen razvoj številnih vrst rastlin. V naravi je mikoriza zelo razširjena, saj ima mikorizno simbiozo kar 83 % dvokaličnic, 79 % enokaličnic in vse golosemenke.rbuskularna mikoriza je simbioza med glivami iz debla Glomeromycota ter večino družin kopenskih rastlin.

V smislu geografske distribucije in filogenetskih povezav z rastlinami je verjetno najbolj razširjen tip simbioze na Zemlji. Je najstarejši tip mikorize, saj se je razvil že 450 milijonov let nazaj in je odigral ključno vlogo pri prehodu rastlin iz vode na kopno ter pri evoluciji kopenskih ekosistemov. Pri arbuskularni mikorizi glivna hifa prodre v koreninsko celico in tvori arbuskule (drevesaste strukture). Tam poteka aktivna izmenjava snovi med glivo in rastlino.

 

 

 

Teža 0,1 kg
Velikost

,

Morda vam bo prav tako všeč…